Een onderzoek naar generatief servies en fabricage van keramiek. Adri Schokker en Wouter Reckman

Bakken en Glazuren

De volgende stap is het bakken van de kopjes. We hebben door ‘trial and error’ geleerd dat dit een delicaat proces is. Het kostte ons een aantal bakrondes om een beetje grip te krijgen op het bakken van keramiek. Via Marktplaats hadden we een oude keramiekoven gekocht voor ongeveer €150, maar de oven brandde bij de eerste bakbeurt direct door. Achteraf gezien bood dit een kans om de elektronica in het apparaat te verkennen. Na het vervangen van de thermostaat en wat bekabeling deed hij het weer en konden we echt aan de slag. In het waarschijnlijke geval dat je geen keramiekoven hebt, is het aan te raden om op zoek te gaan naar keramiekateliers in de buurt. In veel gevallen is het mogelijk om tegen een mooie prijs je kopje te laten bakken. Een kopje heeft twee baksessies nodig. De eerste sessie wordt ook wel biscuit bakken genoemd en is voor het bakken van de klei; de tweede sessie is voor het bakken van de glazuurlaag.

Biscuit bakken

De eerste baksessie is voor het bakken van de klei. Onze oven is oud en heeft geen bakprogramma’s of de mogelijkheid de temperatuur te regelen. We gebruikten een pyrometer om de temperatuur te meten en op basis daarvan de thermostaat bij te stellen. He bakken gebeurde op basis van bakschema’s die we online hebben gevonden. Volg de links om ze te bekijken: de eerste en de tweede (Engels). Wij bakten onze kopjes tot maximaal 1050°C.

Glazuren

Het glazuren gaf het meeste problemen. In onze eerste experimenten gebruikten we kant-en-klare glazuren van het merk Botz. We brachten de glazuren op met een glazuurkwast. In alle gevallen barstte het glazuur na het bakken van de kopjes. Dit ging gepaard met een continu krakend geluid. Het probleem werd erger op het moment dat we er hete koffie in goten (zie de foto hieronder). Bij onze laatste experimenten maakten we zelf een mix van glazuurpoeder, pehatine en water. Deze combinatie werkte goed en het glazuur bleef na het bakken heel en kraakte niet. Eindelijk konden we ons eerste kopje koffie uit onze eigen kopjes drinken.

De resultaten zijn nog steeds niet perfect. Glazuur lijkt niet gelijkmatig verspreid over het kopje. Voor een volgende sessie gaan we proberen het kopje in een glazuurbad te dippen. Een andere mogelijkheid is om de glazuur met een airbrush aan te brengen.

Voorbeeld van een kopje met gebarsten glazuur.

Deze kopjes waren gelukt.