Een onderzoek naar generatief servies en fabricage van keramiek. Adri Schokker en Wouter Reckman

3D-printen

Na het downloaden van de STL is het 3D-printen van het kopje de volgende stap. Dit kun je doen met verschillende einddoelen op het oog. We gaan er in deze uitleg vanuit dat je een FDM-printer gebruikt.

3D-printen voor direct gebruik:
Gebruik, om het 3D-printen voor te bereiden, de slicersoftware die je voorkeur heeft en overweg kan met je 3D-printer. Zorg ervoor dat je minimaal twee shelllagen toevoegt in de printinstellingen. De eerste print die wij maakten was niet waterdicht, en het toevoegen van extra shelllagen lost dit probleem op. Experimenteer wat voor de beste instellingen.

Let goed op welke plastics je kiest. De temperatuur waarbij PLA zacht wordt is erg laag (60°C / 140°F) dus kokend water maakt het zacht. ABS is daar beter tegen bestand maar nog steeds is het punt waarop dat zacht wordt (105°C / 220°F) maar net boven het kookpunt van water. Er is (ons) niet veel bekend over de stoffen die bij deze processen vrijkomen.

Het is sterk aan te raden om in plaats daarvan voedselveilige plastics te gebruiken. Er zijn bedrijven die dergelijke voedselveilige 3D-printplastics produceren.

Lees deze post (Engels) voor meer informatie over 3D-printen en voedselveiligheid.

3D-printen voor het klei gieten:
Als je het kopje wilt gebruiken om een gipsmal te gieten, hoef je geen extra shelllagen toe te voegen. Belangrijker is de printkwaliteit. Om het gipsgieten wat makkelijker te maken hebben we een malbehuizing ontwikkeld. Je kunt de 3D-printbestanden hier vinden. Voor het klei gieten hebben we een paar kleine aanpassingen gedaan aan het kopje. Ten eerste hebben we het bodemdeel iets opgetild om de bodem hol te maken en ten tweede maken we een klein gaatje voor de houten hulpprikker die het kopje op de plek houdt tijdens het gieten van het gips. Zie de pagina ‘Mal en klei gieten’ voor meer informatie over het maken van de mal.

3D-printen met een Prusa I3 MK3.

Screenshot van een kopje in 3D-software. Maak een gaatje als hulp tijdens het gieten van de gipsmal en til de bodem op om die hol te maken.